مسجد ارك تهران

 

 

 

حجة الاسلام و المسلمین فلسفى می گوید:

مسجد ارك امروز كه در میدان پانزده خرداد و مقابل محوطه كاخ گلستان واقع شده ، در محل مسجد «مادر شاه»كه دربار قاجاریه براى خانم هاى بیت سلطنتى ساخته بود، بنا گردیده است

به آیت الله بروجردى اطلاع داده بودند كه عوامل دولت مى خواهند مسجد مادر شاه را خراب كنند و زمین آن را ضمیمه ساختمان جدید الاحداث و دولتى نمایند. ایشان براى جلوگیرى از تخریب به دولت وقت پیغام دادند، ولى موثر واقع نشد، تا بالاخره موضوع به شاه گفته شد. او نیز به دولت وقت دستور داد كه تخریب مسجد متوقف شود و آن مكان در اختیار آیت الله بروجردى قرار گیرد، تا دوباره ساخته شود.

چون زمین مسجد متعلق به دولت بود لذا هیئت دولت تصویب كرد كه ابتداء مسجد را در اختیار اوقاف قرار دهد و بعد از آن طى نامه اى آن را در اختیار معظم له به عنوان حاكم شرع و مرجع عصر قرار دهد. ولى بعد متوجه شدیم كه مسجد به خیابان راه ندارد، لذا با دكتر اقبال كه در آن زمان وزیر كشور بود موضوع را مطرح كردم . قرار شد در این مورد نیز تصمیم بگیرند. بالاخره دولت موافقت كرد كه مسجد به خیابان راه پیدا كند و درب آن به خیابان باز شود.

بعد مرحوم حاج محمود آقا كاشانى (فرزند مرحوم حاج محمد حسین كاشانى )خدمت آیت الله بروجردى رفت و گفت:

حاضرم این مسجد را شخصا بسازم و سپس با موافقت ایشان ، مسجد ارك را به شكل فعلى احداث نمود.

بالاخره ساختمان مسجد با پافشارى مرحوم آیت الله بروجردى شروع گردید و چند سالى طول كشید تا ساخته شد.

………………………………………………………….

الگوی زعامت ،ص128.

 

استرداد و بنای جدید مسجد ارگ تهران که رسماً از وقفیت خارج شده بود، و با اقدامات ایشان مسترد شد و مسجد ارگ کنونی که از معروفترین مساجد تهران واقع در میدان 15 خرداد (میدان ارگ کنونی) در جای آن بنا شد.

………………………………………………….

دوانی،علی،مفاخر اسلام،ج12،ص441.

 

مسجد ارک تهران

زمین این مسجد متعلق به دولت بود که قصد داشت آن را تخریب کند. مسجد ارک تهران امروز در میدان پانزده خرداد و مقابل کاخ گلستان واقع شده و در محل مسجد « مادر شاه» که دربار قاجاریه برای خانم های بیت سلطنتی ساخته بود، بنا گردیده است. آیت الله بروجردی بعد از اطلاع از موضوع به دولت وقت پیغام دادند، ولی مؤثر واقع نشد تا این که ماجرا به شاه گفته شد. شاه هم به دولت دستور داد که تخریب مسجد متوقف شود و آن مکان در اختیار آیت الله قرار گیرد. هیئت دولت هم تصویب کرد که ابتدا مسجد در اختیار اوقاف قرار گیرد و بعد از آن طی نامه ای آن را در اختیار آیت الله بروجردی به عنوان حاکم شرع و مرجع عصر قرار دهند. بالاخره کار ساختمان سازی مسجد با پافشاری آیت الله شروع گردید.

……………………………………………………

تمری،محمد رضا، شکوه شیعه( سیری در زندگانی و فعالیت های آیت الله بروجردی)،ص189.

 

 

 

پاسخی بگذارید