آیت الله حاج آقاحسین طباطبایی بروجردی، فرزند حاج علی آقا طباطبایی بروجردی از سادات سلسله طباطبایی بود که نسبت آنان به حضرت امام حسن مجتبی (ع) می رسد در صفر سال 1292 هجری قمری در شهر بروجرد دیده به جهان گشود. جد پنجم آیت الله بروجردی به نام سید محمد طباطبایی بروجردی نوه دختری علامه مجلسی است.
آیت الله بروجردی علوم مقدماتی را در بروجرد نزد پدرش فرا گرفت و در 18 سالگی برای تکمیل تحصیلات به اصفهان رفت و در آنجا نزد ابوالمعالی کلباسی، سید باقر درچه ای و میر سید تقی مدرسی، در مدارس کلباسی و صدر اصفهانی به تحصیل پرداخت و مدتی نیز از محضر آخوند محمد و جهانگیر خان قشقایی استفاده کرد.
در سال 1318 قمری به نجف اشرف عزیمت کردند و به محضر درس مرحوم آخوند محمد کاظم خراسانی وارد شد و به تحصیل علم پرداخت.
آیت الله بروجردی در سال 1328 هجری قمری با تصدیق علماء اعلام از جمله آیت الله العظمی آخوند خراسانی و شریعت اصفهانی از نجف به ایران مراجعت کرد و در بروجرد اقامت گزید و مدت 33 سال مرجع تقلید اهالی غرب و جنوب غربی ایران و قسمتی از خراسان و ممالک عراق بودند و چندین سال از بهترين ايام عمرش را در زادگاه خود به ترويج، تدريس و تأليف سپری کردند.
نوه دختری آیت الله بروجردی می گوید: بیت حضرت آیت الله بروجردی یکی از قدیمی ترین بیوت در بروجرد است که آیت الله بروجردی نیز پس از بازگشت از سفر حج به مدت 33 سال در آن زندگی کردند.
محمدرضا گودرزی می گوید: آنچه ذکر آن حائز اهمیت است این است که یاد و خاطره آیت الله بروجردی در تک تک کوچه های بروجرد هنوز جاری و ساری است و بروجرد هنوز از برکات این عالم فرزانه بر خود می بالد.
هنوز هم خانه آیت الله بروجردی در میان کوچه پس کوچه های قدیمی بروجرد مرکز وصال دلهاست و مردم این شهرستان به مانند گذشته با مرجع خود به گفتگو می نشینند و بغض دل وا می کنند.
آری هنوز بروجرد بوی قدمهای مردی را می دهد که دنیا دیگر مانند او را به خود نخواهد دید…آیت الله بروجردی هنوز هم در قلبهای مردمان این دیار زنده و وارسته باقی مانده است… بی گمان کرامات، ساده زیستی و مردمداری این عالم و فقیه برجسته بود که او را جاودانه مرد بروجرد ساخت.
خانه آیت الله بروجردی؛ تلاقی عزا و نیاز در شام غریبان
خانۀ آیت الله العظمی بروجردی در شهر بروجرد خانه ای است زیبا و آرام با حیاطی دلباز و سرپوشیده با شیشه هایی آبی و حوضی در میان آن.
در طبقه دوم این ساختمان حسینیه ای کوچک مهیا شده برای عزادارانی که در دهه اول محرم و ایام فاطمیه برای عزاداری به اینجا می آیند.
یکی از آداب رایج در شهرستان بروجرد برگزاری مراسمهای عزاداری ایام محرم از جمله مراسم روز تاسوعا و عاشورا و شام غریبان در منزل قدیمی آیت الله العظمی سید حسین بروجردی مرجع بزرگ شیعیان دنیا است به طوریکه با حضور در این خانه روحانی می توانی پیوند عزداری محرم و دست نیاز مردمانی که به در خانه فرزند پیامبر آمدهاند را به وضوح ببینی. حضور در مراسم عزاداری خانه “آقا” مختص به بروجردیها و حتی لرستانیها نیست بلکه هر ساله افراد زیادی از سراسر کشور برای ادای حاجت و نذر و یا برآوردن دست نیاز به این خانه روحانی میآیند و در میان تار و پود این خانه قدیمی به دنبال مراد و مقصود خود میگردند. اینجا هنوز بوی قدم های “آقا” می آید و شمیم خوشش همه خانه را نورانی کرده است. اینجا نفس که میکشی احساس سبکی خاصی در وجودت سایه میاندازد و حتما با خود میاندیشی سادگی و عظمت این خانه بزرگ و قدیمی به برکت روح آسمانی مردی است که در زمان حیاتش نیز سالها عزای امام حسین(ع) را در اینخانه برپا کرد و با عطر اشکهای خالصانه خود این خانه را در اذهان همه دوستداران اهل بیت ماندگار ساخت.
«مراسم عزدارای محرم هر ساله در همین خانه قدیمی که به برکت نفس های مردمی خدایی پاینده و پایدار شده است در ایام مختلف این ماه خونین از عاشورا و تاسوعا گرفته تا شام غریبان برگزار می شود».
حوض بزرگ وسط خانه آقا شاید حرفها برای گفتن دارد ، مردم عزادار ظرف هایی از آب این حوض برای شفای مریضان و حاجت روایی بیمارانشان بر می دارنند. کنار ورودی حیاط آقا که بنشینی و نگاهی به سرسرای خانه قدیمی آیت الله العظمی سید حسین بروجردی بیندازی ناخودآگاه احساسی عجیب تمام وجودت را فرا میگیرد. در این خانه حاجتمندان زیادی حاجت روا شدهاند و عزاداران بسیاری اشک ریختهاند. خادمین مراسم سوگواری سرور و سالار شهیدان در خانه آقا همه نوه و نتیجههای آیت الله بروجردی هستند که با لبخندی سرشار از معنویت عزاداران و حاجتمندان را هدایت و با دادن چای، نقل و خرما از آنها پذیرایی میکنند. مراسم شام غریبان در خانه بزرگ مردم شیعه حال و هوایی به وسعت همه دلتنگی های دنیا دارد. اینجا آدم دلش برای آن همه سادگی و بینش تنگ می شود. یادش رفیع به بلندای عشق باد. والسلام .