خاطره آیت الله سید حسین بُدَلا از برخورد تیز بینانه آیت الله العظمی بروجردی با شاه

 

 

 

آیت الله سید حسین بُدَلا از نزدیکان آیت الله العظمی بروجردی است که از بدو ورود آیت الله العظمی بروجردی به قم در ملازمت ایشان بوده و جزو اصحاب خاص ایشان محسوب می شده و حتی بدن آیت الله العظمی بروجردی را هم او غسل داده است.

آیت الله بُدَلا خاطرات فراوانی از آیت الله العظمی بروجردی دارد که در زیر، خاطره ای از ایشان را می خوانیم که نمونه ای است از برخوردهای تیزبینانه آیت الله العظمی بروجردی با رژیم شاه:

«وقتی محمد رضا، بر کرسی سلطنت تکیه زد، با قیافه حق به جانب مرموزی، خودش را مشتاق برای ایجاد روابط صلح آمیز با روحانیت، نشان داد. محمد رضا شاه در سنوات اولیه سلطنت خود، تلاش می کرد خود را با قطب مرجعیت وقت که مرحوم آقای بروجردی بودند، هماهنگ و موافق جلوه دهد.

گویا این معنا برای هر حاکم مقتدری لازم است تا برای اینکه در قدرت، حرف اول را بزند، تمام قدرت های دیگر را در خود هضم کند و محمد رضا روی همین اساس، تلاش می کرد که ابتدا از در مسالمت وارد شود و خواسته های دینی آقای بروجردی را تأمین کند. حتی در بیمارستان فیروزآبادی به عیادت مرحوم آیت الله بروجردی رفت و این وقتی بود که ایشان هنوز به مرجعیت عامه نرسیده بود.

گویا شاه به لحاظ تیزهوشی و آینده نگری و شیطنت می دانست که رفت و آمدهای علما از قم با مرحوم آیت الله بروجردی … نتیجه خواهد داد و آقای بروجردی با حالتی انفرادی، بر کرسی مرجعیت تکیه خواهند زد؛ لذا شاه از باب مماشات، خود را به ایشان نزدیک می کرد.

به نظر می رسید که در ابتدا، شاه نسبت به آقای بروجردی با روی خوش برخورد می کرد و حتی می خواهم عرض کنم که مطیع محض ایشان بود. مرحوم آقای بروجردی هم متقابلاً با او مدارا و مماشات می کرد. این حالت مربوط به همان ایامی بود که قضیه ملاقات شاه با آن مرحوم در بیمارستان فیروز آبادی و در شهر ری روی داد.
بعد از استقرار مرحوم آقای بروجردی در قم هم، شاه هرگاه به قم می آمد، برنامه اش را طوری تنظیم می کرد تا ملاقاتی با مرحوم آقای بروجردی در مسجد بالاسر داشته باشد، لذا هم زمان با اتمام درس ایشان به مسجد بالاسر وارد می شد. مرسوم این بود که هنگام ورود شاه حرم را قرق می کردند تا ملاقات صورت گیرد.
شاید برخی افراد فریب این ظاهر سازی ها را خوردند، اما دیری نگذشت که واقعیت کشف شد و مشخص گردید که تمام این مسائل ریا و خدعه بوده است. پس از این ماجرا بود که  دیگر مرحوم آقای بروجردی، به محمد رضا شاه اجازه ملاقات نمی دادند. حتی یک بار در ایام اقامت مرحوم بروجردی در قم، شاه، پیشنهاد یک ملاقات خصوصی را با آن مرحوم داده بود. احتمالاً قصد داشت طی یک جلسه محرمانه با آقای بروجردی ملاقات کند و بعد از آن وانمود کند که اجازه برخی از کارها را از آقای بروجردی گرفته است. اما بعد از اطلاع از وجود توطئه، آقا به اطراف قم مسافرت می کنند.

شاه وقتی به قم آمد و مرحوم آقای بروجردی را بر سر قرار معمولی حاضر ندید متعجب شد که چگونه ایشان با  وجود اینکه از قرار ملاقات اطلاع داشته، به مسافرت رفته است. بدین ترتیب، یکی از نقشه های محمد رضا شاه عقیم شد. … وقتی شاه به قم آمد، … نتوانست با مرحوم آقای بروجردی ملاقات کند و همین امر باعث شد که روابط آنان رو به سردی گراید.

 

منبع/

هفتاد سال خاطره از آیت الله بدلا، چاپ مرکز اسناد انقلاب اسلامی، صفحات 169 و 170.

 

 

 

 

پاسخی بگذارید