راه اندازی مجلات و نشریات حوزوی و حمایت آیت الله العظمی بروجردی (ره)

 

 

 

یکی از اقدامات مؤثری که در زمان مرجعیت آیت الله العظمی بروجردی انجام شد، انتشار مجلات و نشریات حوزه توسط عده ای از فضلا و طلاب جوان همچون امام موسی صدر بود.مؤسسین مجله از این که آیت الله نسبت به راه اندازی مجله واکنش منفی نشان دهند، در واهمه به سر می بردند.

زیرا کافی بود ایشان روی منبر یک جمله بگوید که : طلبه ها رونامه نویس شده اند و دیگر کار تمام بود و یا این که بگویند طلبه ها سهم امام علیه السلام را می خورند و روزنامه نویس شده اند، دیگر حرکت در نطفه خاموش می شد؛ از این رو قبل از این که اولین شماره مجله را منتشر کنند، آقای فلسفی را که در تهران بود، به قم دعوت کردند تا پیش آیت الله بروجردی برود و موضوع را به سمع آقا برساند. آیت الله پس از مطلع شدن از موضوع از چنین اقدامی استقبال کردند و به عنوان تذکر فرمودند:

«مواظب باشید؛ احتیاط کنید که یک دفعه آن بازاری هایی که به ما سهم امام علیه السلام می دهند، نیایند اعتراض بکنند که ما سهم امام علیه السلام نمی دهیم که طلبه ها بردارند روزنامه بنویسند. سعی کنید آرام آرام پیش بروید».

پس از این که سومین شماره از مجله مکتب اسلام منتشر شد، آیت الله بروجردی ، استاد علی دوانی را احضار کردند و به ایشان فرمودند:

« از وقتی که به قم آمدم و عهده دار این مسئولیت شدم، آرزو داشتم حوزه علمیه بدون دردسر و سر و صدا ، یک نشریه سنگین و پر محتوایی داشته باشد. شنیده بودم الازهر مصر مجله ای به نام «الازهر» دارد و علما و فضلای آنجا در آن مقاله می نویسند و به سراسر دنیای اسلام می رود، چرا ما نداشته باشیم ؟ ولی نمی دانستم چه کنم و از کجا شروع کنم و به وسیله چه کسانی باشد که باعث بگومگو نشود؛ با سر و صدا شروع شود و با ناراحتی تعطیل شود. حالا که شما با رفقاتان این مجله را به این خوبی منتشر کرده اید ، مادام که مشی آن همین طور باشد، از تایید کامل من برخوردار خواهید بود. حتی اگر از طرف دستگاه مزاحم شما شدند، به من خبر دهید که اقدام شود».

آیت الله بروجردی از برخی از نویسندگان مجله به خوبی یاد می کردند، اما ضمن سخنانشان فرمودند: « دو نفر آقازاده در میان شماست که باید مواظب شان بود. تجربه نشان داده که آقازاده ها کمتر خدمت به اسلام کرده اند؛ آیت الله بروجردی همیشه آرزو داشتند کسی بود که این همه داستان ها و قصص واقعی و خوبی را که در لابلای کتب تاریخ و تفسیر و حدیث وجود دارند ، به زبان روز ترجمه می کرد و به جای داستان های افسانه ای مانند نویسندگان معاصر که از کاه ، کوه می سازند و اغلب مفسد اخلاق هستند ، در مجلات چاپ می کرد.1

حمایت ها و تشویق های مستمر آیت الله بروجردی، ازاین نظر تحول چشمگیری را در حوزه به ارمغان آورد و مدت کوتاهی ، زمینه را برای انتشار مجلات و نشریاتی مانند: مکتب تشیع، مکتب قرآن ، مکتب انبیا، حکمت ، بعثت و … آماده ساخت و اینها یکی پس از دیگری در حوزه علمیه قم فعالیت فرهنگی خود را آغاز کردند.2

 

منبع:

تمري،محمد رضا، شکوه شیعه( سيري در زندگاني و فعاليت هاي آيت الله بروجردي)،ص181.

 

 

 

 

پاسخی بگذارید