فعالیت های مركز اسلامی هامبورگ

 

 

 

مجله “اشترن” یكی از دو مجله معروف و پر تیراژ آلمان ، در گزارشی از چهار مسجدو مركز اسلامی بزرگ آلمان به مركز اسلامی هامبورگ پرداخته و پیرامونفعالیت های این مركز و امام جماعت آن سخن گفته است.

اگر منطقه ایستگاه راه آهن فرانكفورت از لحاظ مرغوبیت محیط در آلمانآخرین آدرس باشد مسجد امام علی اولین آدرس است. مسجد امام علی در بهتریننقطه هامبورگ قرار گرفته و دارای یك آكادمی و كتابخانه با ارزش است . درجمعه های مهم بیش از دو هزار مؤمن در نماز حضور دارد . هر طرف این ساختمانبزرگ بازدید كنده گان را هدایت می كند . این مركز اسلامی نه تنها یك مسجدبلكه مركزی برای اسلام در آلمان است که با گذشت سالهای بسیار از تاسیس آنهنوز جایگاه ویژه ای در میان مسلمانان غرب دارد.

شهید مظلوم دکتر آیت اللهبهشتی در اسفند ۱۳۴۳ شمسی با توصیه مراجع تقلید و به منظور ایجاد مرکزاسلامی هامبورگ به آلمان رفت و در شکل‌گیری این مرکز و اتحادیه انجمناسلامی دانش‌آموزان مسلمان ایفای نقش کرد. وی در سالهای حضور در آلمان بهارسال و تنظیم گزارشاتی از مرکز اسلامی هامبورگ برای مبارزان داخلی همچونمحمد علی رجایی ، مرتضی جزایری و مرجع مبارز آیت الله العظمی میلانیپرداخت. پس از آن به سفر حج رفت و نیزطی سفرهایی بهترکیه، سوریه، لبنان و عراق با فعالیت‌های اسلامی آشنا شده و دیدارهاییبا امام موسی صدر و امام خمینی(ره) انجام داد. در ۱۳۴۹ بر حسب ضرورت سفریبه ایران داشت که در آن سفر توسط ساواک ممنوع الخروج شد و اقامت ۵ ساله اودر آلمان پایان یافت. تاریخچه احداث مرکز اسلامی هامبورگدرسال ۱۹۵۳ میلادی در جلسه ای كه با حضور جمعی از ایرانیان مقیم هامبورگ درهتل آتلانتیك این شهر برگزار شد گفتگویی پیرامون لزوم تشكیل مركزی اسلامیو بنای مسجدی برای ایرانیان مقیم این شهر انجام گرفت. این پیشنهاد بااستقبال حاضران روبرو شده و قرار شد دایره فعالیت این مركز و مسجد تنها بهایرانیان محدود نگردد و مركزی برای همه مسلمانان شهر هامبورگ تأسیس شود.

درهمین سال نامه ای از جانب این جمع به مرجع تقلید وقت “آیتالله العظمی بروجردی” ارسال شد و در آن پیشنهاد تأسیس مسجدی جهت انجام عبادات وبرگزاری جلسات دینی برای مسلمانان مطرح گردید. ایشان طی نامه ای موافقتخود با این پیشنهاد را اعلام نموده و مبلغ ۱۰ هزار تومان نیز بعنواننخستین کمک مالی برای انجام این كار حواله كردند. در ۲۳ژوئن ۱۹۵۳ از تعدادی از علاقمندان دعوت بعمل آمد و طی جلسه ای نامه مرحومآیت الله بروجردی قرائت گردید. در این جلسه هیئت مدیرهء ۹ نفره ای بعنوانهیئت ساختمانی مسجد انتخاب شد. دو سال بعد مرحوم حجتالاسلام محمد محققی بعنوان نمایندهء آیت الله بروجردی در امور این مسجدآغاز به كار كرد. در اول اكتبر ۱۹۵۷ زمین كنونی به مساحت ۳هزار و ۷۴۴ مترمربع به مبلغ ۲۵۰ هزار مارك برای مسجد خریداری شده و به ثبت رسید. اینمبلغ توسط یكی از تجار خیر ایرانی بنام مرحوم حاج قاسم همدانیان از طریقمرحوم آیت الله بروجردی اهدا گردید. نخستین كلنگساختمان مسجد در ۱۳ فوریه این سال مصادف با سالروز میلاد حضرت مهدی (عج)با حضور جمعی از مسلمانان و نمایندگان شهر هامبورگ توسط حجت الاسلام آقایمحققی زده شد و پس از مدت كوتاهی كارهای ساختمانی شروع گردید. بافوت مرحوم آیت الله بروجردی و بازگشت آقای محققی به ایران در اواخر سال۱۹۶۳وقفه ای در كار ساختمانی مسجد روی داد و هیئت ساختمانی نیز بدلیلنبودن بودجه كافی بناچار به بانكهای آلمانی بدهكار شد. ناتمام ماندنساختمان مسجد علاوه بر آنكه مشكلات متعددی را برای دست اندركاران آن فراهمآورد موجب گلایه شهرداری هامبورگ هم گردید. بهمین سبب مقاله ای در “هامبورگر آبندبلات” پیرامون وضعیت ساختمان نیمه تمام مسلمانان تحت عنوان “مسجد متروك” منتشر شد. در اواسط سال ۱۹۶۴ با همراهیاتاق بازرگانی ایران مبلغی به حساب مسجد هامبورگ واریز شد و بدین ترتیبتقریباً بدهكاری مسجد به بانك و شركتهای مربوطه تسویه گردید.   درسال ۱۹۶۵ آیت الله دكتر بهشتی با تأیید مراجع وقت بعنوان امام مسجدبرگزیده شد. از جمله نخستین اقدامات او تشكیل هیئت ساختمانی جدیدی بااعضای بیشتر بود. طی سالهای ۱۹۶۶ و ۱۹۶۷ بخش اداری داخل مسجد و قسمتی ازكاشیكاری دیوارهای خارجی مسجد از ناحیه كمكهای مردمی و تبرکات مسلمانانعلاقمند در هامبورگ و تهران به اتمام رسید. با وجود این، مسجد به بانك ملیایران بدهكار بود. از زمان زدن نخستین كلنگ مسجد تا این تاریخ مدت ۷ سالگذشته بود.

ابتکار مهم آیت الله بهشتی این بود که در کنار مسجد، موسسهاسلامی فرهنگی دیگری با هدف تحت پوشش قرار دادن همه مسلمانان از ملیت ها ومذاهب مختلف را بنیان گذارد و به این سان در ۸ فوریه ۱۹۶۶ مركز اسلامیهامبورگ به ابتکار آیت الله بهشتی به ثبت رسید و فعالیت فرهنگی خود را درسطح آلمان و سایر کشورهای اروپا یی آغاز نمود. در سال۱۹۶۸حجت الاسلام محمد شبستری به دعوت آیت الله بهشتی جهت همكاری رهسپارهامبورگ شد و در سال ۱۹۷۰ با بازگشت آیت الله بهشتی به ایران مسؤلیت امامتمسجد و مدیریت مركز اسلامی هامبورگ را عهده دار گردید. ازاین پس تا زمان شهادت آیت الله بهشتی مدیریت مرکز اسلامی هامبورگ تحتنظارت آن مرحوم قرار داشت و امامان و مدیران بعدی با نظر ایشان منصوب میگردیدند. دوره مسئولیت حجت الاسلام محمد خاتمی (۱۹۷۸ تا۱۹۸۰( بعنوان امام مسجد و مدیر مركز اسلامی مقارن با اوج مبارزات مردممسلمان ایران برای بثمر رساندن انقلاب اسلامی بود. مرکزاسلامی هامبورگ یکی از بزرگترین مراکز اسلامی در اروپا بوده و در طولنزدیک به نیم قرن فعالیت خود خدمات بیشماری به اسلام و مسلمانان اروپاارائه داده است. این مرکز تمام اینها را مدیون شهید بزرگوار واستادی کم نظیر است که با افکار بلند خود نام آن را جاودانه کرد؛ آیت اللهشهید دکتر بهشتی.

……………………………………………………………..

منبع : اسلام در اروپا

 

 

 

پاسخی بگذارید